Kažu mi da bih trebala da živim u 21. stoljeću. Da se skinem i pokažem ono "što imam". Ne znaju, jadni, da to "što imam" i nije moje.Sve to pripada mome Gospodaru, Uzvišenom. I da vam kažem - zadovoljna sam da živim u 7. stoljeću. Po Poslanikovom, sallallahu alejhi we sellem, sunnetu.

četvrtak, 8. listopada 2015.

MUALIMAMA


Znam da znate, ali mi je želja da vam kažem. Da vas podsjetim – da ste sretnice. Odabrane od Allaha, da Njegovom govoru podučavate druge. Nagrada vam je za svaki vaš proučeni, naučeni, ponovljeni harf. I još... nagrada za ono iz Kur'ana što ste druge njemu podučile. Subhanallah.
Dovoljno je ženi samo da u četiri stvari ustraje i Džennet joj je zagarantovan – namaz, post, čuvanje časti i pokornost mužu. Ali vi niste tu zastale, ovime se niste zasitile. Htjele ste više – Allahovom govoru da podučavate. A ima li išta ljepše od  Allahovog govora i podučavanja druge njemu?
U Buharijinom Sahihu bilježi se od Osmana b. Affana, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Najbolji od vas je onaj koji nauči Kur'an – poduči se Kur'anu – a zatim druge podučava njemu.“

Nekad me podsjećate na Ebu Bekra, radijallahu anhu, kada je voljenog nam Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, upitao: - Hoće li neko biti pozvan sa svih osam vrata Dženneta? Pa mu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, da probudi ambicije, odgovorio: - Da, i nadam se da ćeš ti biti jedan od njih.
Vaše ambicije, kao ni ambicije Poslanikovog prijatelja, Ebu Bekra, radijallahu anhu, nisu ostale na samo ove četiri stvari. Vi težite višem i uspjet ćete, Allahovom voljom.

A onda kada se ispriječe poteškoće, sjetite se naših osmijeha kada savladamo izazove sufare ili tedžvida. Ili kad ponovimo i posljednje ajete do hifza. Sjetite se naše radosti i ustrajte dalje. Dok se nižu vama nagrade za naše harfove proučene. 

Nema komentara:

Objavi komentar